B&B Aan de Haven

Thuis in Enkhuizen


Er is altijd wel wat te doen in Enkhuizen...


Enkhuizen VOC-stad


Het rijke VOC verleden van Enkhuizen treft u overal in de stad aan. Bezoek bijvoorbeeld de Westerkerk met de Librije die in de top 100 van Nederlandse monumenten staat en de Zuiderkerk. De mooie Zuider Havendijk is een paar keer per jaar het decor van sfeervolle evenementen zoals "Enkhuizen bij kaarslicht" rond Kerstmis, het Zuider Havendijk Concert in de zomer en de viering van het Spaans Ontzet op 21 mei.


Stadsgidsen van de vereniging Oud Enkhuizen verzorgen regelmatig stadwandelingen langs de historische hoogtepunten. Ook het TV programma "Hier zijn de Van Rossums" bezocht Enkhuizen en de Van Rossums waren enthousiast over de stad. De route die zij wandelden kunt u gratis downloaden via de app NTR Routes.

Vereniging Oud enkhuizen: www.oudenkhuizen.nl Zuiderhavendijk Concert: www.zuiderhavendijkconcert.nl Westerkerk: wwwwesterkerkenkhuizen.nl                   Zuiderkerk:www.zuiderkerkenkhuizen.nl                                                                                           VVV Enkhuizen: www.enkhuizenboeit.nl


Cultuur

Enkhuizen heeft meerdere musea. Allereerst natuurlijk het Zuiderzeemuseum. Zowel het binnen- als het buitenmuseum is een bezoek zeker waard! Maar daarnaast zijn er ook nog het Flessenscheepjesmuseum en het Enkhuizer Almanak Museum. In de zomer is het verrassende pop-up museum in de Waag te bezoeken. En voorjaar 2018 opent de World Seed Experience in het Oude Weeshuis.

                                                    

Cultureel Centrum De Drom biedt een gevarieerd programma met film, cabaret en muziek. Op de zondagochtenden in augustus kunt u de concerten van The International Holland Music Sessions (THIMS) bezoeken en kennismaken met aanstormend internationaal talent op het gebied van klassieke muziek. En voor de jazzliefhebbers is er natuurlijk het jaarlijkse Jazzfestival Enkhuizen begin juni.3

Zuiderzeemuseum: www.zuiderzeemuseum.nl                      De Drom-Centrum voor cultuur: www.drom.nl Flesenscheepjesmuseum: www.flessenscheepjesmuseum.nl   Enkhuizer Almanak: www.almanak.nl             The Holland International Music Sessions: www.thims.com    Jazz Festival: www.jazzfestivalenkhuizen.nl                            


Rond de havens

Enkhuizen is een echte watersportstad. In de havens liggen moderne jachten maar ook de "bruine vloot". Er zijn veerdiensten naar Urk (per zeilschip), naar Stavoren en Medemblik. Er is een zeilschool en u kunt een rondvaart door de stad en omgeving maken.

Veerdienst Enkhuizen-Stavoren: www.veerboot.info          Veerdienst Enkhuizen-Urk: www.de-zuiderzee.nl   Zeilschool Enkhuizen: www.zeilschoolenkhuizen.nl            Rondvaart Enkhuizen: www.rondvaartenkhuizen.nl en streekbosoutdoot.nl


Museumstoomtram en historische driehoek

Een heuse stoomtram, een moderne trein en een veerboot verbinden de historische plaatsen Hoorn, Medemblik en Enkhuizen. Ook een bezoekje aan Twisk of Opperdoes is soms mogelijk. (Raadpleeg hiervoor de dienstregeling op de website.

Museum Stoomtram Hoorn-Medemblik: www.stoomtram.nl
Lekker eten en drinken


Op loopafstand van onze B&B biedt Enkhuizen u een keur aan restaurants en cafe's. U kunt eten aan de rand van het IJsselmeer, langs de kade van een van de havens of in een historisch pand in de binnenstad. Indien gewenst vertellen wij u graag wie onze favorieten zijn!De Westfriese Omringdijk

Een historische 126 kilometer lange dijk die ooit mens en dier tegen het zoute water beschermde. Nu slingert dit monument zich door het Westfriese landschap langs polders, molens, VOC-steden en stolpboerderijen. Er zijn veschillende routes om te wandelen, fietsen of per auto af te leggen.

Westfriese Omringdijk: www.westfrieseomringdijk.nl


Winkelen

Het winkelaanbod van Enkhuizen vindt u vooral in de Westerstraat en de Vijzelstraat. Hier zijn winkels van de bekende ketens te vinden, maar vooral ook verrassende lokale winkeltjes. En niet alleen leuke brocante-antiek-curiosa winkels maar ook lekkere delicatessen en bijzondere mode. En ga vooral ook even kijken in de gezellige havenwinkel van Oskar Baltus aan de Havenweg! Tot slot vindt u op slechts 25 autominuten rijden Batavia Fashion Outlet in Lelystad.

Batavia Stad Fashion Outlet: www.bataviastad.nl             Bataviawerf Lelystad: www.bataviawerf.nl


Harddraverijdag

Jaarlijks op de derde donderdag van september draven er paarden over de Paktuinen langs onze B&B! Een bijzonder evenement met ringsteken, schoonste geheel, bestgaande paard en kortebaan draverij. Een hele dvag staat Enkhuizen in het teken van de paardensport.

Harddraverijdag: www.enkhuizerharddraverij.nl